26 Oct Antrenamentele acasă VS antrenamentele la sală
Hei! 🙂
În ultima vreme am tot primit întrebarea asta: “se poate să devin mai fit de acasă?”
Sunt lucruri pe care nici măcar nu mai conștientizez că pot fi niște nedumeriri pentru o altă persoană. Mi se întâmplă să realizez că ce știu ca fiind de bază nu e neapărat de bază pentru toată lumea.
Azi voi vorbi despre antrenamentele la sală și cele de acasă, despre diferențele dintre ele, avantajele fiecăreia și cum trebuie privite.
A. Să începem cu antrenamentele la sală.
Sala de fitness este locul în care ai posibilitatea să ajungi la un anumit tip de corp pe care nu îl poți realiza de acasă.
La sală ai aparate, gantere și bare. Fiindcă poți crește mereu greutatea pe care o folosești, ai un control mult mai bun asupra stresului pe care îl exerciți asupra corpului și, mai exact, asupra țesutului muscular. Nu poți înlocui 4 serii de genuflexiuni cu 50-100 de kilograme în spate cu niciun exercițiu făcut acasă. Asta e clar.
Pe lângă asta, la sală poți folosi aparate prin care să izolezi mult mai bine fiecare grupă musculară și poți umbla la detalii mult mai ușor.
Un alt motiv pentru care sala este foarte ok este chiar pentru atmosfera de-acolo. Mulți clienți mi-au zis că preferă să meargă la sală pentru că acasă nu au aceeași stare, același chef.
Eu, în punctul în care mă aflu, nu aș putea să mai evoluez deloc făcând exerciții acasă.
Deci, fără dar sau poate, sala are avantajele și rolul ei.
Sala, prin ce am spus mai sus, se dovedește a fi locul perfect pentru a clădi masă musculară. Dacă ai ca scop să faci spatele lat, bicepsul mare, pieptul proeminent, gambele și alte grupe să fie mari, dezvoltate, musculoase, da, ăla e locul perfect.
Totuși, de ce trebuie să se țină cont este faptul că toate aparatele din sală se folosesc într-un anumit mod. Din păcate nu pot chema măcar câțiva clienți să își spună părerea despre experiența lor din sală, dar ce vreau să zic este faptul că tehnica execuției este cu mult mai importantă decât ar părea. Știu că sunteți de acord că forma de execuție este importantă, însă garantez că sunt mici detalii care fac o diferență foarte, foarte mare. Este de ajuns să îți muți cotul 2 cm mai în față sau mai în spate și să simți mult mai bine mușchiul pe care îl lucrezi (de exemplu, la flexiile brațului, pentru biceps).
Concluzia este aceea că tehnica de execuție este foarte importantă și că este mai puțin accesibilă unei persoane începătoare, dacă nu are pe cineva care știe ce trebuie făcut, care să o supravegheze. Ăsta este unul din marele dezavantaje ale sălii, unul din motivele pentru care cred că planurile online pentru acumularea de masă musculară nu sunt chiar eficiente.
B. Antrenamentele făcute acasă
Ei, antrenamentele făcute acasă sunt o altă poveste. Eu, de exemplu, fac planuri de antrenament pentru acasă doar cu greutatea corpului. Din acest motiv nu ai nevoie de niciun accesoriu ca să te poți antrena. Fie că ești acasă, în vacanță la cabană sau la iarbă verde, poți face antrenamentul fără niciun impediment.
Una din marile probleme ale timpurilor actuale este reprezentată de kilogramele în plus. Trăim într-o lume din ce în ce mai sedentară, completată cu din ce în ce mai multe alimente procesate, nesănătoase, foarte bogate din punct de vedere caloric, dar sărace din punct de vedere nutritiv. Această schimbare a dus prea multe persoane în punctul în care să nu mai fie mulțumite de propriul corp; grăsime prea multă, mușchi prea atrofiați, celulită în exces, energie scăzută, etc.
Înainte nu erau așa multe săli de fitness și, totuși, oamenii arătau și se simțeau altfel. Ei, aici putem umbla noi. Putem reveni la câteva din obiceiurile bune ale oamenilor de odinioară. Putem să începem să mâncăm mai sănătos și, chiar dacă nu dăm cu sapa sau mergem să culegem via :), ne putem mișca, ne putem solicita mușchii întregului corp și putem beneficia de pe urma acestui lucru.
Putem să ne antrenăm acasă.
Unul din marele avantaje este acela că exercițiile sunt mai naturale și pot fi învățate mult mai ușor de către un începător.
Poți să te antrenezi de acasă, fără să mai fii nevoit / nevoită să te pregătești pentru sală, să faci drumul până acolo, să fii înconjurat / înconjurată de atâta lume care se poate să te facă să te simți inconfortabil.
Gradul de intensitate al antrenamentelor, ca începător, pot fi mai intense. Cred că este mult mai ușor pentru un începător să tragă de el la intensitate maximă făcând exerciții de bază, precum flotări, exerciții cu săritură, fandări, etc. decât la aparate. Iar aceste antrenamente vor fi suficient de bune pentru tonifiere și o oarecare creștere în masă musculară.
Câți / câte dintre voi aveți ca scop să slăbiți, să scăpați de celulită și să vă tonifiați?
Câți / câte dintre voi ați decis să mergeți la sală din acest motiv, iar tot ce faceți este să alergați pe bandă / să pedalați la bicicletă sau să folosiți stepper-ul?
Ok, toate acestea ard niște calorii, deci ajută. Dar vă folosiți doar jumătate din corp și nici pe ăla eficient. Nu e necesar. Există și altă variantă. Nu are rost să dai nici banii pe abonamentul de la sală și poți să lucrezi și corpul în totalitate. Vrei un corp armonios, complet, echilibrat, nu niște picioare care sunt capabile să meargă / alerge pe bandă din ce în ce mai mult.
Concluzia finală pentru un începător:
Vrei masă musculară? – mergi la sală și învață să te antrenezi acolo
Vrei slăbire, tonifiere și să scapi de celulită? – poți foarte bine și de acasă
Pentru mai multe informații legate de fitness sau pentru colaborare, CLICK pe hyperlink-urile de mai jos:
Instagram
Facebook
YouTube
Colaborare