
09 Sep Cele mai importante lucruri pe care le-am învățat despre fitness
Fac antrenamente la sală de prea mulți ani în raport cu cât am reușit să realizez din punct de vedere estetic. Iar lucrul acesta este cauzat de faptul că am mers pe calea bătătorită, învățând în cea mai mare parte de unul singur. Chiar dacă are beneficiile ei, nu e calea cea mai eficientă. Și, greșind, de-a lungul timpului am reușit să trag câteva concluzii.
Cu ocazia realizării acestui blog, voi scrie aici câteva dintre cele mai importante:
Începe.
Prima dată am început prin a face sală. Apoi am început să devin dedicat. Apoi am început să învăț. Apoi am început să mă țin de un plan de alimentație. Apoi, în timpul liber, am început să încerc fel și fel de variante diferite, să găsesc soluțiile cele mai bune pentru mine și să le adaug bazei mele de până atunci. Nu le-am făcut pe toate deodată și nu am știut cum se le fac perfect, dar am început câte una, pe rând, și am clădit de acolo. Nu clădești nimic dacă nu începi.
Așteaptă-te să nu îți iasă mereu.
100% vei ajunge să te lovești de platouri, de momente în care stagnezi sau regresezi, indiferent din ce motiv. Așteapă-te la asta. Întâmpină situațiile astea cu normalitate, conștientizează-le, “a, e unul din momentele alea!”. Nu te demoraliza și renunța. Nu ești mai ghinionist decât ceilalți. Toți trec prin aceleași secvențe. Toată lumea are momente când se blochează. Dar dacă te demoralizezi și renunți, cu siguranță nu vei progresa mai repede. Încearcă să treci peste. Dacă te simți copleșit, ia o pauză de câteva zile și revino. E normal.
Nu te încurajez să fii pesimist. Nu înțelege greșit. Așteptările sunt cele care ne dezamăgesc și care ne fac să dăm înapoi. Când ne așteptăm ca totul să fie bine și ne lovim de rău, ne pierdem din energie. Dar când știm că vom da de fel și fel de obstacole, nu ne mai ia nimic prin surprindere și ne formăm o perpectivă mai realistă care, combinată cu un spirit de luptător, duc la progres garantat. Când mergi la drum cu mentalitatea “știu că vor apărea obstacole și, indiferent care vor fi, voi trece peste ele”, atunci vei trăi niște momente deosebite.
Perseverența
Chit că am menționat abia acum despre ea, perseverența este cheia. Serios. Perseverența este unul din cele mai importante lucruri de care trebuie să ținem cont în fitness.
În primii 4-5 ani de sală, pe vremea liceului și a facultății, m-am antrenat așa… două luni da, una nu, una da, una nu, două da, etc.
Pe lângă asta, am mâncat la fel, ce prindeam, cum prindeam. Pot spune că după 4-5 ani arătam de parcă nu am trecut pe la sală niciodată. Uite:
Așa arătam după vreo 4-5 ani în care am mers la sală periodic și am mâncat aleatoriu, chiar dacă relativ sănătos.
Dar asta nu înseamnă că nu aveam potențialul să devin mai bun:
Tot ce mi-a lipsit a fost disciplina și consecvența. Și aici vreau să mă opresc ca să te întreb: nu cumva te afli în aceeași situație?
Găsește-ți un scop clar și acționează ca atare
Nu e de ajuns să mergi la sală și să speri că o să arăți mai bine. Nu e așa.
În principiu, există 3 faze: perioadă de definire, de menținere și de masă musculară.
Alege ce vrei să faci și mănâncă ca atare.
Încă o dată, nu merge la sală și spera noaptea că te îndrepți către scopul tău.
Cu fix același antrenament poți să pui pe tine masă musculară, să te menții, sau să slăbești. Deci alimentația e cheia aici.
Să vă dau exemplu din propria experiență. Am poze cu mine în foldere denumite în funcție de luna și anul când le-am făcut. Așa că am și dovada:
6 luni diferență între poze. Prima (18.09.2014) și a doua (15.03.2015).
Singura evoluție vizibilă este părul. În rest, poate m-am mai îngrășat puțin.
Ia gândiți-vă acum, toți cei care vreți să vedeți rezultatele după 2 luni, cum e?
Acum să rescriu o întrebare pe care o primesc relativ des: “în cât timp se văd rezultatele dacă merg la sală?”.
Răspuns: nici în jumătate de an, dacă nu ai un scop clar și nu acționezi ca atare.
Ai răbdare
Nu zic să muncești în gol și să ai răbdare așa, fără să începi să îți pui niște întrebări după câteva săptămâni sau luni fără progres. Dar nici așa cum vor mulți, pentru nunta de peste o lună de zile. Nu zic că nu e posibil să faci o transformare faină chiar și într-o lună de zile, dar nu e o mentalitate care să te ajute să performezi pe termen lung. Rezultatele pot veni foarte rapid la început, dacă faci ceea ce trebuie. Dar odată cu evoluția ta, încetinește viteza de progres. Așa că pornește la drum cu ideea de a-ți schimba stilul de viață și nu “de a face sală 2 luni ca să arăți mai bine când mergi la mare”.
Din ce în ce mai des devine la modă transformarea de 4 săptămâni. Eu am făcut transformarea în aproximativ 100 de luni. Asta așa, ca să oferim și o altă perspectivă. Nu zic să faci ca mine, pentru că se poate muuuult mai bine, dar hai, nu te demoraliza dacă nu ai avut rezultate 1-2 săptămâni. Se poate 🙂
Când vine vorba de antrenament, lucrează mușchiul, nu muta greutăți
Un lucru de care putem deveni oarecum dependenți atunci când ne apucăm de sală, mai ales ca băieți, este acela de a ridica/împinge/trage cât mai multe kilograme. Și e de înțeles. Chiar și eu, acum, după tot timpul ăsta, mă simt bine când reușesc să fac o serie serioasă, cu multe kilograme. Înțeleg, e fain.
Dar nu cu orice preț.
Scopul nostru, dacă vrem să creem un corp frumos, este acela de a ne conecta cât mai bine cu organismul nostru și de a oferi un șoc, un stimul suplimentar, țesutului muscular. Nu articulațiilor și structurii osoase. Pe cele din urmă vrem să le protejăm cât mai mult.
A te folosi de avânt de dragul de a folosi mai multă greutate nu face nimic mai mult decât să te supună riscului de accidentare, deci de a da înapoi pe termen mediu, lung sau permanent.
A face serii în care ai nevoie de ajutor încă de la prima repetare poate fi un semn că îți pasă de musculatura brațelor celor din jurul tău, însă pe tine nu te ajută mai mult decât dacă ai folosi o greutate pe care o poți stăpâni și prin care să poți executa 6-12 repetări controlate.
Cu cât lucrezi mai atent, mai controlat, mai conectat la corpul tău, cu atât îți vei dezvolta abilitatea de a te simți și de a te solicita mai eficient, ajungând mai repede la rezultatul pe care ți-l dorești.
Facem bodybuilding, nu powerlifting. Ne folosim de greutăți pentru a lucra mușchiul, nu de mușchi pentru a lucra greutățile.
Așadar, începe, înțelege ce vrei, creează-ți și perfecționează-ți un plan de bătaie, lucrează corect , ai răbdare, așteaptă-te să nu îți iasă mereu așa cum ai vrea, fii perseverent și vei ajunge oriunde îți dorești.
Gata cu cititul, la treabă!
Pentru mai multe informații legate de fitness sau pentru colaborare, CLICK pe hyperlink-urile de mai jos:
Instagram
Facebook
YouTube
Colaborare