Da, te poți transforma fară înfometare, fără să te forțezi să mănânci alimente care nu îți plac și fără restricții de ore. Prin pachetul personalizat de alimentație și exerciții, făcute în intimitatea casei tale, voi fi alături de tine în drumul către cea mai bună formă a ta!

Cum să te cântărești corect și despre FLUCTUAȚIILE de GREUTATE.

De multe ori am auzit despre cazuri precum “am mâncat ieri o pizza, iar a doua zi aveam un kilogram și ceva în plus!”, sau din contra “m-am apucat de dietă și am slăbit 4 kilograme în prima săptămână”. Ambele situații pot fi încadrate la capitolul fluctuații mari de greutate, iar una din cauze este, de multe ori, cea despre care voi menționa puțin mai târziu.

În primul rând trebuie să ținem cont că, pentru a face o comparație corectă, trebuie să încercăm să ne cântărim în condiții asemănătoare. Mai exact:

Atunci când ai observat diferențele de greutate, te-ai urcat pe un cântar.
Am câteva întrebări pentru tine:

a. Ești sigur că ai un cântar care funcționează corect?
Există șansa ca acel cântar să fie defect sau să aibă bateriile descărcate. Crede-mă, nu este un caz rar întâlnit 🙂
Coboară și urcă pe cântar de câteva ori la rând și vezi dacă vei avea mereu același rezultat.

b. Ai pus cântarul pe o suprafață plată și solidă?
Dacă nu ai pus cântarul pe o suprafață plată și solidă, rezultatul va avea erori destul de mari. Încearcă să pui cântarul mereu în același loc atunci când te cântărești.

c. Te-ai cântărit aproximativ la aceeași oră?
Ora la care te cântărești este foarte importantă. Pot există diferențe între 2 și 4 kilograme de dimineață și până seara, în funcție de ce ai mâncat și cât te-ai hidratat.
La fel, încearcă să te cântărești mereu la aproximativ aceeași oră, de preferat dimineața, după ce ai fost la baie 🙂

d. Ții cont de hainele de pe tine atunci când te cântărești?
O pereche de blugi, o curea, un ceas, un telefon, un pulover, separate sau adunate, s-ar putea să te încurce în a afla greutatea ta corporală.
După cum am spus, de preferat este să te cântărești dimineața și, pe cât posibil, fără haine pe tine.

Ei, dacă ții cont de toate cele 4 aspecte, atunci putem trece mai departe la a înțelege de unde apar diferențele alea atât de mari de greutate de la o zi la alta.

Una din cauzele principale ale fluctuațiilor de greutate este apa din organism.

1. Unul din motivele pentru care putem sesiza astfel de fluctuații o reprezintă carbohidrații (care se vor transforma ulterior în glucoza din sânge și glicogenul din ficat și mușchi).
Atunci când consumăm carbohidrați (precum pâine, zahăr, cartofi, orez, banane, fel și fel de dulciuri, etc.), acestea se transformă în glucoză (care se află în sânge), iar surplusul de glucoză se transformă în glicogen și este stocat în mare parte în ficat și mușchi.
Ei, o moleculă de glicogen conține câteva grame de apă (aprox. 2-4 grame).
Acum putem înțelege de ce, atunci când suntem “la dietă” și consumăm puțini carbohidrați, automat vom avea și puțin glicogen, deci și mai puțină apă.
În momentul în care mănânci o pizza, o shaworma, un dulce sau orice altceva ce conține mulți carbohidrați, îți vei reface rezervele de glicogen, lucru ce va face să te trezești poate și cu 1-2 kilograme în plus peste noapte.
Nu îți face griji, nu ai pus pe tine 1-2 kilograme de grăsime. Lucrurile nu funcționează chiar așa.

Ei, pe de cealaltă parte se poate înțelege și de ce o mare parte din cei care “trec la dietă” și reduc foarte tare cantitatea de carbohidrați și fac și sport “slăbesc” mult în prima săptămână. Nu e ca și cum ai da jos 4 kilograme de grăsime, ci grăsime, apă, glicogen și altele.

2. Retenția de apă poate fi cauzată de, culmea, hidratarea insuficientă. Dacă nu bei apă, corpul încearcă să o rețină pe cea pe care o are.

3. Un alt motiv pentru care corpul poate reține apă și se va observa la cântar este cantitatea de sodiu din corp (provenită din sare sau produse ce conțin sare, de cele mai multe ori acestea fiind cele procesate). Cu cât consumi mai mult sodiu, cu atât corpul tău va reține mai multă apă.

Nu spun că trebuie să ne ferim de carbohidrați sau de sare. Moderația este cheia.
Cât despre carbohidrați, aceștia ar trebui să fie consumați în funcție de scopul nostru. Dacă vrem să slăbim, vom scădea progresiv din cantitatea de carbohidrați până când vom fi mulțumiți de forma în care ne vom afla sau, din contra, vom crește cantitatea de carbohidrați pentru a reuși să acumulăm masă musculară și ceva grăsime. Deci carbohidrații nu sunt răi, ci trebuie manipulați în funcție de propriul scop.

Ce am vrut să scot în evidență este efectul acestora pe timp de dietă și de unde apar fluctuațiile acelea exagerate de greutate.

Desigur, sunt multe alte cauze care pot influența aceste fluctuații, dar am vrut să le menționez pe cele mai comune, cele în care se pot regăsi majoritatea dintre voi.

Sper să vă fie de folos 🙂



Call Now Button