Da, te poți transforma fară înfometare, fără să te forțezi să mănânci alimente care nu îți plac și fără restricții de ore. Prin pachetul personalizat de alimentație și exerciții, făcute în intimitatea casei tale, voi fi alături de tine în drumul către cea mai bună formă a ta!

Despre febra musculară

Despre febra musculară

Buenos!

Febra musculară, fie că unii o văd ca pe un prieten, iar alții ca pe un dușman (#perspective), este unul din lucrurile alea de care nu scăpăm, dacă ne decidem să facem sport.

First thing’s first –  de ce avem febră musculară?
De-a lungul timpului am încercat să aflu adevărul despre febra musculară, de ce o facem. Am auzit varianta că am simți-o de la rupturile microscopice ce au loc în timpul antrenamnetului, dar apoi s-a dovedit că nu e asta. Am auzit că ar fi din cauza acidului lactic, dar nu are nici asta vreo treabă pentru că acidul lactic acționează în timpul efortului pentru a ne proteja mușchii de suprasolicitare, deci e o prevenție de moment a corpului. În fine, una peste alta, nu știu nici eu 100% exact care e procesul prin care apare febra musculară. Asta e :))) însă asta nu înseamnă că nu ne putem juca cu ea.

Când apare febra musculară?
Ei, cum apare, nu știu, însă ce am observat e când apare. În momentul în care îi dăm corpului un stimul muscular diferit și suficient de solicitant. Ce înseamnă asta?

-ar putea fi un set de exerciții diferite, care stimulează mușchiul în mod diferit față de cum era obișnuit

-ar putea fi un antrenament de volum în care facem mult mai multe repetări decât în mod normal, dar cu o greutate mai mică

-ar putea fi un antrenament în care executăm exercițiile diferit (de exemplu, mult mai lent)

-și exemplele pot continua, dar nu fără a da atenție unui tip de stimul diferit, cel pe care îl aplic cu toți clienții mei și în care cred cel mai mult și anume: să fac aceleași exerciții, cu aceeași greutate, crescând mereu în repetări (chiar și cu una), sau să cresc în repetări, folosind aceeași greutate (de la antrenament la antrenament). Deci îi dăm corpului același antrenament, dar cu o intensitate puțin mai ridicată. Iar în momentul în care ajung să fac 12-15 repetări, pentru că am progresat, mai adaug greutate ca să revin la un nr. de 5-8 repetări, număr de la care urmăresc să cresc iar, săptămânal.

De ce am pus accent pe ultimul exemplu?
Este febra musculară unul din factorii care ne vor arăta dacă ne crește masa musculară sau ne tonifiem?
De multe ori, cei care fac sală de mai multă vreme, zic “am făcut febră, e bine”. Lucru care poate fi adevărat sau nu neapărat.

Să exemplificăm: presupunem că scopul tău este să pui masă musculară. Ca să pui masă musculară, mai ales ca sportiv natural, ai nevoie să aplici principiul progresivității. Vrei să urmărești creșterea treptată a supraîncărcării, în timp (prin nr. de repetări / nr. de kilograme, de la antrenament la antrenament).
Ei, dacă tu iei niște greutăți mai mici și faci repetări până nu mai poți, vei avea febră musculară a doua zi. Asta înseamnă că vrei crește în masă musculară? nu. Aș zice că mai degrabă ai făcut un antrenament care îți dezvoltă anduranța.
Dacă pui greutăți maximale și faci serii de 1-2 repetări, vei face febră? da. Vei crește în masă musculară? mai degrabă vei crește în forță.
Dacă te antrenezi în așa fel încât să crești în masă musculară, așa cum am exemplificat mai sus, însă nu mănânci suficient și nu te odihnești, vei face febră? da. Vei crește în masă musculară? nu.

Să nu mai spunem că sunt grupe musculare care nu fac febră aproape niciodată, cum ar fi umerii sau antebrațul. Asta nu înseamnă că nu se dezvoltă.

Concluzia care este de fapt?
Dacă faci febră musculară, nu înseamnă că totul e bine, că evoluezi. Însă, te poți folosi de antrenamente care se repetă, în care progresezi prin nr. de repetări / nr. de kilograme, pentru a vedea dacă ai avut un antrenament eficient. Dacă faci același lucru, însă ai făcut febră musculară, înseamnă că ți-ai solicitat musculatura mai mult decât era corpul obișnuit. Asta, împreună cu o alimentație corespunzătoare (surplus caloric și o balanță corectă de macronutrienți, cu suficientă proteină) și odihnă, atunci da, atunci poți spune “hai că e bine”. Atunci poți spune că ai elemente de comparație și poți “vedea” dacă mergi în direcția în care îți dorești sau nu.

Cum putem scăpa de febra musculară?
Chiar dacă este un topic la un click distanță de un răspuns, mereu am fost total dezinteresat să aflu. Răspunsul meu pentru febra musculară este:

Enjoy it!

Pentru mai multe informații legate de fitness sau pentru colaborare, CLICK pe hyperlink-urile de mai jos:

Instagram
Facebook
YouTube
Colaborare



Call Now Button