Da, te poți transforma fară înfometare, fără să te forțezi să mănânci alimente care nu îți plac și fără restricții de ore. Prin pachetul personalizat de alimentație și exerciții, făcute în intimitatea casei tale, voi fi alături de tine în drumul către cea mai bună formă a ta!

Dieta Rina

Dieta Rina

Astăzi voi scrie primul articol legat de dietele populare, iar cea nominalizată astăzi este dieta Rina.

Vreau să încep această serie de articole cu următoarea precizare: în ciuda faptului că sunt personal trainer, nu cunosc nici 20% din ce presupun majoritatea dietelor pentru că nu sunt de acord cu anumite aspecte pe care le voi evidenția “din mers”. A fost de ajuns să aud câte ceva despre aceste diete și mi-am dat seama că nici nu e nevoie să intru în amănunte.

La ce ajută o anumită dietă? ca să slăbim.
Iar după ce slăbim, ce facem? cum acționăm? revenim la vechile obiceiuri? sau “mâncăm mai cu atenție?”. Că am putea să slăbim mâncând mai cu atenție încă din prima zi, fără să apelăm la dieta minune. Deci trebuie să adoptăm o metodă de durată foarte lungă. Să vedem dacă dieta Rina poate fi una din ele.
Adevărul e că suntem atât de nerăbdători și dornici să slăbim, încât emoțiile nu ne dau voie să gândim clar și pe termen lung. Devenim superficiali și ne axăm doar pe rezultatul de moment, fără a lua în calcul consecințele de după, chiar dacă nu ne sunt chiar necunoscute.

Ok, să vedem cam ce presupune această dietă
Avem 4 zile diferite, exceptând micul dejun unde mâncăm mereu fructe/legume: ziua în care mâncăm doar proteină, doar carbohidrați, doar fructe sau doar legume. Aceste zile trebuie repetate timp de 90 de zile (și apoi oare ce?).
În fiecare dimineață mănânci doar fructe sau legume, după care, la prânz, mănânci o masă specifică zilei, iar seara mănânci cam ce ai mâncat la prânz, doar că mai puțin.

Altfel spus, în ziua cu fructe mănânci fructe dimineața pentru că asta e regula generală, la prânz mănânci o masă din fructe, iar spre seară mănânci iar fructe, doar că ceva mai puține :)))))

Iar corpul tău își va lua aminoacizii esențiali din alimentație, dar azi nu prea :))))

Să ne întoarcem la origine: de ce ne-am îngrășat?
Pentru că am avut zile în care am mâncat și proteină, și carbohidrați în aceeași zi? Pentru că nu am avut zile în care am mâncat toooaată ziua numai mazăre și fasole verde?

Nu, ci pentru că am mâncat mâncare procesată, poate și prăjită în mult ulei (calorii), pentru că nu am avut activitate fizică (nu mai ardem caloriile), pentru că am exagerat cu dulciurile (calorii), pentru că am exagerat cu alcoolul (calorii), pentru că avem un corp care, în ciuda faptului că primește mâncare continuu, nu este una bogată în nutrienți sau, altfel zis, nu este una care să îl ajute să funcționeze în parametri optimi pentru a face ORICE (slăbit, somn, muncă, etc.).
Deci ce trebuie să facem ca să corectăm greșeala? să mâncăm disociat? sau să nu mai mâncăm la fel de multă mâncare procesată, lipsită de fibre și microntrienți, mai puține dulciuri, să bem mai puțin alcool și să ne mișcăm mai mult?

Unde vreau să ajung cu astea?
Degeaba te ții de o dietă care te obosește atât fizic, cât și psihic, care poate chiar te ajută să vezi ce vrei pe cântar pentru o perioadă, dacă apoi vei ceda și te vei îngrășa și mai tare decât înainte.
Eu, de exemplu, în planurile mele pentru slăbit, includ cât mai multe alimente sănătoase, alimente normale, astfel încât să se facă trecerea de la un simplu plan de alimentație la un stil de viață. Pentru că degeaba te ții chiar și de un plan echilibrat, calculat, dacă, după ce ai ajuns la rezultat, începi să bagi iar dulciuri, fast food, alcool și altele. Degeaba. Corpul tău se va adapta la noul stil, îngrășându-te.
Ideea este să îți schimbi rutina de zi cu zi, pentru tot restul vieții. Să faci acest lucru în stilul “Rina” este total absurd și foarte puțin probabil, ca să nu mai zic că vei ajunge să suferi de diferite afecțiuni. Uite, ca idee, fructele nu sunt sănătoase în cantități foarte mari. Acestea conțin fructoză. Fructoza este metabolizată doar de ficat. După o anumită cantitate de fructoză, ficatul devine saturat. Surplusul se depune sub formă de grăsime. Dacă continui să îți saturezi ficatul așa, poți ajunge să suferi de “ficat gras” (steatoza hepatică). Ăsta e doar un exemplu.

Apoi, nu doar că mesele sunt destul de stricte din punct de vedere al macronutrienților, dar mai contează să mănânci și la ore exacte. Lucrul ăsta este din ce în ce mai greu pentru majoritatea oamenilor. Trăim într-o lume în care “nu este timp”. Mereu apare ceva. Să poți ține cont pe termen lung și de acest aspect este greu de realizat.

Dacă privim așa, din trecere, alimentele pe care trebuie să le consumi pe perioada dietei nu sunt rele. Dar felul în care sunt structurate acele alimente nu se aproapie nici de un stil de viață normal și nici de unul practic.

Ultimul argument pe care îl voi aduce contra dietelor, în general, este următorul:
Luați ca exemplu persoanele care au aspirații înalte legate de porpriul corp și hotărăsc să participe la concurs. O parte din acei oameni reușesc să “slăbească” mai mult decât orice persoană nemulțumită de surplusul de kilograme și nici una din ele nu o face ținând o anumită dietă minune. Dacă oamenii ăia reușesc să ajungă la un strat de grăsime extrem de mic mâncând alimente normale, sănătoase, combinate, atunci și tu, cel sau cea care vrei să dai jos doar câteva kilograme, poți să o faci la fel și chiar mai puțin serios. Trebuie doar să înveți să mănânci echilibrat, variat și sănătos.
Nu vei auzi niciodată în speech-ul câștigătorului unui trofeu de fitness că a reușit doar mulțumită dietei Rina :))))

Work smarter than harder

Pentru mai multe informații legate de fitness sau pentru colaborare, CLICK pe hyperlink-urile de mai jos:

Instagram
Facebook
YouTube
Colaborare

 

 



Call Now Button