04 Mar Demotivarea – cum trecem peste ea?
Cred că principalul motiv care duce la rezultate nemulțumitoare sau chiar inexistente este lipsa de motivație.
Chiar dacă disciplina este adevăratul factor care duce la rezultate, aceasta este creată prin motivația repetată de a face ceea ce trebuie timp îndelungat, până când acele lucruri devin parte din rutină, din normalitatea noastră, sau altfel spus, până când ceea ce trebuie să facem devine un obicei. Despre creare de obiceiuri am vorbit aici.
Ok. Demotivarea nu apare doar dintr-un singur motiv, ci dintr-un cumul de factori. În schimb, cred că poate fi combătută cu unul din cele mai importante virtuți, răbdarea.
Pot spune o sumedenie de lucruri filosofice aici, dar prefer să spun asta: dacă ești demotivat pentru că nu ai reușit să faci ceva, indiferent ce, ai răbdare! scapă de presiunea pe care ai acumulat-o până acum, impune-ți să reîncepi astăzi încă o dată de parcă ar fi prima dată. Și fiind prima dată, caută niște informații care te-ar putea ajuta să îți atingi scopul, oferă-ți un minim de timp pentru a verifica cât de cât veridicitatea acelor informații și începe din nou, ca nou.
Încă o dată:
1. Scapă de presiunea acumulată până acum. Din cauza efortului depus, a gândurilor continue, a dorinței de a fi mai bun acum și de a te bucura și a rezultatelor care nu au fost pe măsura așteptărilor, ai acumulat zi după zi o cantitate mare de energie negativă care poate te-a făcut sau care este pe punctul de a te face să zici “nu pot”, “nu voi reuși”, “m-am săturat”, “nu e pentru mine”, etc. Există șansa destul de mare să te înșeli și să te lași condus de emoție.
2. Tratează viitorul apropiat și îndepărtat cu deschidere: gândește-te că ștergi încercările fără succes de până acum cu buretele. Gata, uită-le! au fost, au trecut. Gândește-te că începând de azi vei începe încă o dată ca și cum ai fi începător absolut, ca și cum ar fi prima ta zi. Deci fiind începător, ce vei face? te vei informa. Încearcă să îți faci un plan simplu, basic. Nu te complica, nu încerca să faci un plan complet, perfect. Începe cu puțin, cu ceva nou și pornește de acolo. Acționând, vei vedea cum începi să simți și să observi lucruri în jurul tău și cum încep să apară idei și soluții. Fă-le pe rând și continuă să mai afli câte ceva, să adaugi la ce știi până acum. Dacă ai nevoie de un sfat, lasă-mi un mesaj și te ajut cu drag. Dacă vrei un plan complet, sigur, cu care să începi în domeniul fitness-ului, lasă-mi un mesaj la rubrica Contact și începem împreună.
3. Ultimul punct: schimbă-ți perspectiva! ai răbdare. Ai atâta timp înainte pe care vrei, nu vrei, îl vei parcurge. Folosește-l în favoarea ta, ai răbdare și urmărește progresul, indiferent de mărimea lui. Progres mic sau mare, tot progres rămâne. Iar dacă progresul nu e pe măsura așteptărilor și ai reușit într-o săptămână doar puțin (în perspectiva ta), mai fă puțin a doua săptămâna, a treia și a patra. E posibil ca 4 “puțin-uri” să se transforme în “destul de bine” și să începi să te lauzi, ca un hoț sau ca o hoață: “da, dar ma avut răbdare…”, ignorând faptul că nu de mult voiai să te transformi azi :))
Nu te mai uita la X și la Y că arată oau, că ai vrea și tu și că ești prea departe de acel rezultat ca să poată fi fezabil. Eu, până să ajung să realizez un corp de care să fiu cât de cât mulțumit, am făcut o sumedenie de tâmpenii. Numai prostii! dacă mă opream și spuneam că atât pot, aveam dreptate. Dar am zis că trebuie să am răbdare și că sigur pot mai mult. Și am avut dreptate 🙂
Hai, începem încă o dată de la început, da? răbdare, deschidere, încredere; informează-te și acționează!