Da, te poți transforma fară înfometare, fără să te forțezi să mănânci alimente care nu îți plac și fără restricții de ore. Prin pachetul personalizat de alimentație și exerciții, făcute în intimitatea casei tale, voi fi alături de tine în drumul către cea mai bună formă a ta!

Slăbitul în luna decembrie

Slăbitul în luna decembrie

În articolul acesta voi scrie părerea mea legată de nedumeririle care apar în luna decembrie:

1. Ce să fac să nu stric tot procesul de slăbire/definire odată cu sărbătorile?
2. Merită să mă apuc de sală sau de o alimentație pentru slăbire în perioada asta?
3. Este luna decembrie doar rea pentru țelurile noastre?
4. De ce putem ține cont, totuși?

1. Ce să fac să nu stric tot procesul de slăbire/definire odată cu sărbătorile?
O întrebare pe care am tot primit-o în ultima vreme. Eu văd 3 variante aici:

a. Ne abținem de la toate “bunătățile” ce se prepară în perioada asta și ne ținem de plan în continuare.
Pentru puțini, această variantă poate fi una în regulă, însă pentru majoritatea nu.

b. Există varianta în care ne găsim un echilibru.
Ne ținem de plan doar parțial, încercând să mâncăm în mare parte “corect”, iar când vine vorba de mesele cu sarmale, tochituri sau cine știe ce mai face fiecare, mâncăm, DAR cu moderație. Este obiceiul ăsta prostesc de a exagera inutil.
“E Crăciunul, nu-mi pasă de nimic, mănânc până simt că nu mai pot și mai bag un pic, că ăsta e momentul. E Crăciunul măăăăăă!!! This is Sparta!”.
E mai mult un dezechilibru mental decât o nevoie fizică. Se pot ține sărbătorile ca tot omul, mâncând de toate, cu moderație. În cazul ăsta, se poate să slăbim în continuare, dar mai puțin, se poate să stagnăm, sau în cel mai rău caz, mai punem puțin înapoi, dar nimic grav. Indiferent de caz, ne asumăm, ne bucurăm de mesele respective, fără a ne strica toată munca depusă până acum.

c. A venit momentul să mâncăm de toate și cât mai mult.
Sincer, nu am o problemă nici cu asta. Dacă așa simți că te bucuri cu adevărat de sărbători, mâncând de toate până nu mai vrei nici tu, e ok. Dar asumă-ți, atâta tot. “Uit de toate, mă bucur de luna asta specială pentru mine, dau înapoi destul de tare, dar apoi sunt dispus să muncesc iar ca să ajung unde eram, după care să mă depășesc.” – e ok.
Alegi o plăcere în fața celeilalte. Așa că alege ce e mai important pentru tine, pentru că acel ceva te va face mai fericit. Pe amândouă în egală măsură nu le vei avea.

Un lucru e sigur, corpul nostru nu va înțelege că e Crăciun, Revelion sau altceva și nu ne va da dezlegare la calorii. Corpul nostru funcționează la fel ca întotdeauna. Ține de noi cum îl vom folosi.

2. Merită să mă apuc de sală sau de o alimentație pentru slăbire în perioada asta?
În ciuda aparențelor, pentru cel care vrea să slăbească, unul din momentele cele mai bune de a o face este chiar acum.
Dacă majoritatea persoanelor care sunt într-un stadiu mai avansat al slăbirii/definirii vor resimți schimbările din alimentația lor, tu, cel care gândești că cel mai bine e să te apuci de treabă după sărbători, ai cel mai mare avantaj. Dacă începi acum să mănânci în mare parte corespunzător și trișezi cu mesele specifice sărbătorilor, ai șansa să te bucuri și de acele mese, dar să și slăbești în același timp. Dacă înveți să scoți alimentele pe care le consumi aiurea din obișnuință, nepăsare sau necunoaștere și să introduci doar mesele mai bogate în calorii din luna decembrie, ai toate șansele să înclini balanța în favoarea ta. Mi se pare cazul ideal. Apoi, după ce trece perioada asta a sărbătorilor, înlocuiești mesele în care presupunem că trișezi, cu mese mai recomandate pentru scopul tău, iar vei simți cum slăbești mai repede. Vei putea face o trecere treptată, mulțumită sărbătorilor 🙂

3. Este luna decembrie doar rea pentru țelurile noastre?
Nu 🙂
Multă lume are nevoie și de câte o pauză de la disciplină. O dată la ceva vreme, simțim nevoia să nu mai controlăm totul, să luăm o pauză, să o lăsăm mai moale. Decât să renunțăm la scopurile noastre, decât să mâncăm aiurea pentru că a venit cheat day-ul, putem să ne folosim de sărbători. Să presupunem că, odată cu schimbările de alimentație din această lună, vei vedea cum dai înapoi puțin din punct de vedere al kilogramelor. Însă, există și o parte bună. Asta este luna în care, odată cu alimentația, vei simți că devii mai puternic în sală sau la antrenamentele de acasă. Surplusul caloric se poate resimți și sub formă de energie și forță. Deci nu numai că iei o pauză mentală, dar devii mai eficient în antrenamente, lucru care te va face să te simți bine; vei compensa eventuala stagnare de pe cântar cu progresul din cadrul antrenamentelor. Ținând cont că e doar pentru o lună, e o schimbare bine venită.
Altfel spus, folosești așa zis-ul rău pentru a te alimenta și a performa mai bine. Transformi așa zis-ul rău în așa zis-ul bine (zic asta pentru că răul și binele sunt subiective și își pot schimba nuanța în funcție de perspectiva fiecăruia).

4. De ce putem ține cont, totuși?
Indiferent că vorbim despre sarmale, grătare sau ce se mai pregătește de sărbători, dacă nu devenim nepăsători total pentru că na, “măcar de sărbători să nu ținem cont de nimic”…, putem totuși să avem un simț al moderației și să ne alegem porțiile cu bun simț, să nu punem extra sos și ulei dacă chiar nu este necesar, să ținem cont, altfel spus, de caloriile pe care le consumăm prin cantitățile folosite. Hai să ne bucurăm de gustul mâncării, fără să ajungem să ne fie silă de ea. Sărbătorile nu înseamnă mâncare, oameni buni.
Nu știu de ce atunci când vorbim de sărbători ne gândim prima dată la mâncare. Nu despre asta este vorba. Fiecare sărbătoare are câte o semnificație și niciuna nu are legătură cu sarmalele. Să nu uităm asta 🙂

Învață să te bucuri, fără să te sacrifici 🙂

Decizii asumate

Pentru mai multe informații legate de fitness sau pentru colaborare, CLICK pe hyperlink-urile de mai jos:

Instagram
Facebook
YouTube
Colaborare

 



Call Now Button