Da, te poți transforma fară înfometare, fără să te forțezi să mănânci alimente care nu îți plac și fără restricții de ore. Prin pachetul personalizat de alimentație și exerciții, făcute în intimitatea casei tale, voi fi alături de tine în drumul către cea mai bună formă a ta!

Metabolismul – unul din cei mai mari aliați în procesul de slăbire/definire

După cum am spus mai detaliat în articolul acesta, fiecare dintre noi avem un metabolism bazal, valoarea acestuia reprezentând numărul de calorii necesare corpului pentru a-și menține funcțiile principale.

De ce ne interesează acest lucru?

Pentru că, dacă știm cum să ne accelerăm metabolismul, vom putea arde mai multe calorii fără a depunde niciun efort suplimentar. Dar până a-l duce într-un stadiu accelerat, va trebui să ținem cont de câteva aspecte.

Unul din cele mai frecvente cazuri de încetinire și dereglare a metabolismului:

De multe ori, persoanele care vor să slăbească apelează la metoda “să mâncam mai puțin, spre deloc”.
Motivați de rezultatele pe care le observă pe termen scurt, continuă să mănânce mai puțin și să facă mai mult sport. Frustrarea apare în momentul în care alimentele consumate zilnic sunt foarte puține și cantitatea de efort foarte mare, iar corpul încă nu se află la nivelul așteptărilor.
Atunci, persoana în cauză, fiind demotivată și frustrată de stagnare sau regresie, renunță și revine la felul de a se alimenta de odinioară, ajungând foarte rapid la vechea greutate și, de cele mai multe ori, depășind-o.
Sunt sigur că ați auzit de mai multe ori de această situație.

De ce se întâmplă acest lucru?

Într-un mod mai brut explicat, cu cât îi oferim corpului mai puține resurse, cu atât acesta se adaptează, încercând să păstreze ce primește și ce are deja. Este un reflex natural de autoconservare al organismului.
Cu cât îi dăm corpului mai puține alimente, cu atât acesta va încerca să le depoziteze (de cele mai multe ori sub formă de grăsime) și să le mențină, în scopul de a se proteja, de
a-și acumula rezerve. Una din principalele schimbări ce au loc pentru a se ajunge în acest punct este încetinirea metabolismului, sau reducerea cantității de energie (calorii) necesare organismului pentru menținere în stare de repaos. Revenind la vechile obiceiuri, nu numai că vom consuma o cantitate mare de alimente și calorii, dar de această dată o vom face având un metabolism și mai lent, lucru ce va duce la o îngrășare și mai accentuată față de perioada când am început procesul de slăbire.

Ok, am stabilit ce avem de făcut: accelerarea metabolismului! Cum?

  1. Pentru persoanele care obișnuiesc să mănânce foarte puțin, trebuie să își stabilească un minim de 3 mese sănătoase pe zi. Cum trebuie să arate mesele respective?

Mesele trebuie să fie bogate în proteine, deoarece proteinele necesită o mai mare cantitate de energie pentru a fi descompuse, lucru ce ajută la procesul de slăbire. Pe lângă acestea, proteinele reprezintă macronutrienții responsabili pentru crearea de țesuturi, iar aici suntem interesați de țesutul muscular, deoarece masa musculară arde calorii numai pentru a se menține.
Surse de proteină: carne de pui, vită, pește, carne de porc slabă, brânză, ouă, etc.

Mesele trebuie să fie bogate în grăsimi sănătoase, reglând nivelul de leptină din corp, acest lucru ajutând în procesul de ardere grăsimi.
Surse de grăsimi sănătoase: ulei de măsline, avocado, oleaginoase, pește gras precum ton/somon, semințe, etc.

Mesele ar trebui să conțină preponderent surse de carbohidrați precum legumele, cereale integrale și fructe cu indice glicemic redus.

  1. Apa este deasemenea foarte neglijată atunci când vine vorba despre slăbire. Mi-am înnebunit clienții cu hidratarea. Sunt atât de multe de spus despre apă încât voi păstra acest subiect pentru un articol exclusiv.

Credeți-mă pe cuvânt: apa va face diferența între valorile săptămânale de pe cântar și nu într-un mod nesemnificativ.
Hidratarea cu apă este unul din factorii esențiali când vine vorba despre accelerarea metabolismului.

  1. Sportul! Antrenamentele de tip HIIT sau altfel spus, antrenamentele pe intervale, pot fi o soluție foarte bună, însă eu aș recomanda antrenamentele cu greutăți mari, folosind o execuție corectă a exercițiilor, deoarece, pe lângă consumul ridicat de calorii, împreună cu o alimentație bogată în proteine, se vor crea țesuturi musculare care, așa cum am mai spus, vor duce la o accelerare considerabilă a metabolismului prin energia pe care o necesită aceștia numai pentru a se menține.
  2. Somnul! Este bine cunoscut faptul că 7-8 ore de somn pe noapte sunt necesare. Dar de ce?
    Prin odihnă (dar nu numai) se reglează anumiți hormoni, precum grelina și leptina (hormoni responsabili de starea de sațietate), sau cortizolul (denumit și hormon al stresului), aceștia influențând considerabil apetitul și poftele alimentare din timpul zilei. Prin deducție, ne dăm seama de un alt factor important ce are efect asupra greutății corporale și anume stresul. Acestea sunt câteva din elementele principale pe care ar trebui să le avem în vedere pentru a ne accelera metabolismul, deci pentru a slăbi.

Acum că știm ce avem de făcut, nu rămâne decât să acționăm!

Dacă nu aveți încredere în a vă forma singuri un plan de alimentație sau de antrenament în funcție de scopul avut, vă pot oferi servicii personalizate în acest sens. Lăsați-mi un mesaj la rubrica Contact sau pe adresa de mail d.vlad.fitness@gmail.com .Call Now Button