
29 Aug Personal Trainer-ul, fiță sau necesitate?
Astăzi vreau să vă spun părerea mea legată despre personal training, de beneficiile și/sau părțile negative ale acestuia.
În primul rând aș vrea să vă spun că eu n-am avut niciodată un personal trainer. Încă din prima zi am început prin a mă antrena așa cum vedeam la alții și în unele reviste de prin sală.
Când am început să mă antrenez, în urmă cu vreo 8-9 ani, nici măcar internetul nu era atât de accesibil precum acum. Exista, dar te conectai mereu manual și plăteai la minut, ca să nu mai zic că era o viteză de download de 10-50 kbps/ sec :)))
Este clar că se poate și așa, se poate și să fii autodidact în totalitate și chiar capeți o anumită satisfacție când vezi că ai reușit de unul singur. Dar cu ce preț?
Adevărul este acela că progresul pe care l-am reușit în primii 4 ani, aș fi putut să îl am în 4-5 luni de zile, cu informațiile și disciplina de acum.
Am avut perioade și de 6 luni în care trăgeam de mine cât puteam de tare în sală, dar corpul meu arăta fix, fix la fel. Și sunt sigur că o parte din voi vă regăsiți aceeași situație.
De ce? unde era problema? alimentația. Nu am știut cât de important este să ții cont de toate cele 3 aspecte principale ale fitness-ului: alimentație, antrenament și perioada de recuperare. Doar atunci când îmbini cele 3 elemente corect, vei vedea cum corpul tău se schimbă de la lună la lună.
Dar de unde să știu?
Dacă înainte erau puține informații și nu prea aveai de unde să te documentezi, acum sunt prea multe și nu știi care sunt corecte. Așa că cine ar putea să vă îndrume pe calea cea bună, să lucrați cu intensitate și cu siguranță că faceți ceea ce trebuie? răspunsul meu este evident: un personal trainer.
Da, Vlad, sigur, hai, mai spune-ne de ce e bun un personal trainer ca să îți mai faci niște clienți!
Sunt absolut sigur că ăsta va fi gândul câtorva dintre voi și are logică, dar hai să mergem mai departe cu raționamentul și spuneți-mi voi dacă am dreptate sau nu.
Să presupunem că, din motive financiare, alegeți să porniți la drum fără niciun ajutor sau cu câteva sfaturi de la prietenul X care face sală. Adevărul este acela că, pe lângă tipul exercițiilor, execuția lor corectă și gruparea lor, mai există câteva aspecte importante pe care le capeți doar cu experiență și anume: intensitatea antrenamentelor, siguranța că ceea ce faci este bine, motivația pe care ți-ai creat-o în timp, trecând peste obstacole și perioade de stagnare iar și iar. Toate acestea, adunate, formează un pachet ce îți poate ușura cu mult activitatea aceasta de personal training, de a îndruma pe cineva către scopul lui.
Știți care este unul din marele dezavantaje ale celor care au învățat singuri? cam toți avem câte o parte a corpului care ne jenează, care ne ține pe loc. De cele mai multe ori se resimt în zona umerilor sau a lombarilor, din cauză că ne-am antrenat greșit prea mult timp și ne-am uzat corpul într-un mod care nu era necesar. Dar tu poți evita acest lucru.
De ce cred că un personal trainer este o variantă mai mult decât bună pentru o perioadă?
Să luăm două cazuri:
Cazul în care te antrenezi 12 luni de unul singur și cazul în care te antrenezi 2 luni cu un personal trainer și 2 luni singur. Care sunt avantajele și dezavantajele?
a. Dacă te antrenezi singur timp de 12 luni, sunt șanse mari să nu te antrenezi la fel de eficient decât dacă te-ai antrena sub îndrumarea unei persoane cu experiență.
Dacă te antrenezi singur, sunt șanse să te accidentezi și să te resimți ani de zile la rând, la fel ca mine.
Dacă te antrenezi singur, vei trece prin multe perioade de demotivare, vei petrece mult timp încercând să afli răspunsurile corecte și nu vei fi niciodată sigur că ai ales varianta corectă. Iar după 12 luni de antrenamente, vei continua cu alte 12-24-36-etc. luni, perioadă în care vei învăța, dar cu probabilitatea să nu faci încă ceea ce trebuie. Eu sunt exemplul perfect pentru acest caz.
DAR da, reușim să economisim niște bani. Aparent.
b. Dacă te antrenezi cu un personal trainer, ai siguranța că ceea ce faci este bine, înveți niște tehnici și principii în care poți avea încredere și care îți pot fi argumentate pentru a le adăuga arsenalului tău de cunoștințe. Să presupunem că în 2 luni de antrenament cu un personal trainer ai cheltuit cât în 10 luni de antrenament singur. Apoi ai mai făcut încă 2 singur. Ai cheltuit aceeași sumă în doar 4 luni, dar ai obținut rezultatele dintr-un an. Iar acum, fiecare lună care urmează este una eficientă, una care îți va aduce beneficii. Ai investit aceeași sumă, dar ai câștigat una din cele mai mari resurse de care dispunem: timp.
Are logică sau încă pare că vreau să păcălesc pe careva?
Totuși, există un lucru pe care trebuie să îl menționez: nu vreau să vorbesc de rău pe nimeni, dar nu toți personal trainerii sunt eficienți. Sorry, dar asta e realitatea. Deci, înainte de a te lăsa pe mâna cuiva, informează-te!
Fii sigur că ajungi pe mâinile unui om căruia îi pasă de tine, unui om care vrea să te învețe, să îți ofere cât mai mult, să fie lângă tine și să te ajute așa cum ar fi făcut-o dacă s-ar fi antrenat pe sine. E important.
Work hard, but don’t forget to work smart!