Da, te poți transforma fară înfometare, fără să te forțezi să mănânci alimente care nu îți plac și fără restricții de ore. Prin pachetul personalizat de alimentație și exerciții, făcute în intimitatea casei tale, voi fi alături de tine în drumul către cea mai bună formă a ta!

Pofta de dulce și efectele zahărului

Pofta de dulce și efectele zahărului

Cred că una din cele mai frecvente probleme pe care le întâmpină cei care vor să slăbească este nevoia de a consuma “dulce”.

Ce putem face?
Am descoperit că informația și conștientizarea acesteia poate ajuta foarte mult atunci când vine vorba de autocontrol. Ideea că “dulciurile nu sunt bune” nu este îndeajuns de motivantă de cele mai multe ori, așa că hai să intrăm și mai mult în detalii, poate reușim să facem o diferență.

Chiar dacă sună exagerat, adevărul e că zahărul și drogurile sunt asemănătoare din multe puncte de vedere. Ambele sunt nocive, ambele provoacă dependență, pentru a renunța la ele au nevoie de o perioadă de detoxifiere, ambele funcționează (în mare parte) pe aceleași principii.

De ce simțim nevoia de dulce?
După părerea mea, două din cele mai importante motive sunt: nevoia plăcerii pe care o oferă prin secreția de dopamină și efectele pe care le resimte fizic corpul din cauza unor bacterii ce se creează și trăiesc prin intermediul zahărului.

În momentul în care consumăm dulce, simțim acea stare de bine, acea senzație de plăcere, datorită secreției unui hormon numit dopamină. Corpul nostru caută acea zonă de confort și reacționează atunci când nu mai primește doza zilnică de fericire.
În același timp, organismul nostru este creat de așa natură încât să realizeze un singur lucru: să supraviețuiască. Astfel, dacă vom reuși să ne abținem o anumită perioadă, acesta va reuși să se adapteze și să renunțe la acea nevoie.

Dacă până acum partea mentală este cea care primează, atunci când vorbim despre bacteriile din intestinul subțire, vorbim despre o dependeță fizică. Așa cum am spus, zahărul duce la crearea unor bacterii în intestinul subțire care trăiesc prin alimentarea permanentă a acestora. În momentul în care decidem să nu mai mâncăm produse ce conțin zahăr, acele bacterii slăbesc și eventual mor. Însă, nu fără a primi semnale din partea organismului, mai exact prin crearea acelor pofte.

Ați observat că poftele de dulce sunt direct proporționale cu frecvența și cantitatea de zahăr pe care o consumăm? cu cât consumi mai mult, cu atât vrei mai mult și invers, cu cât consumi mai puțin, parcă nu mai ai așa mare nevoie de el.

La început comparam zahărul cu drogurile. La fel ca în cazul acestora, dacă vrem să nu mai simțim dorința de dulce, avem nevoie de o perioadă de detoxifiere, perioadă care necesită un anumit grad de voință. Dar partea bună e că, odată cu timpul, dificultatea pe care o întâmpini este din ce în ce mai mică.
În funcție de persoană, această perioadă de detoxifiere durează aproximativ 3 – 30 zile.

Ok, gata, vreau să renunț la zahăr. Ce să fac?
În primul rând trebuie să luăm mai în serios “dieta echilibrată”.
Ce înseamnă asta?
Vrem să ne formăm mese care să conțină, în principal, surse de proteină, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale și fibre. Acest lucru are efect asupra glicemiei (nivelului de zahăr din sânge) și a secreției de insulină.
Mai clar: atunci când mănânci o ciocolată, de exemplu, fiind o sursă de carbohidrați simpli (zahăr), aceasta este digerată în stomac și eliberată în sânge foarte repede sub formă de glucoză, ducând la o creștere bruscă a glicemiei. Chiar dacă pe moment ne simțim bine și “prindem energie”, după 10-20 de minute glicemia scade brusc, ducând la oboseală și nevoia de noi resurse => simțim nevoia să mâncăm iar. După cum se vede, intrăm într-un cerc vicios în care efectiv vrem să mâncăm din ce în ce mai mult (=îngrășare, balonare, energie variabilă, hrănirea dependenței, etc).

Așadar, vrem să facem fix opusul. Să ne hrănim cu mese echilibrate ale căror nutrienți vor fi eliberați în sânge treptat, menținând un nivel de energie constant și o poftă de mâncare mult mai bine controlabilă.

Câteva lucruri de care ne putem ajuta ca să ne fie mai ușor:
-utilizarea îndulcitorilor naturali (ca cei ce provin din ștevie)
-încorporarea unei cantități moderate de fructe (1-2 fructe pe zi)
-evitarea unui produs foarte asemănător cu zahărul și anume făina albă și produsele făcute din aceasta
-înțelegerea efectelor pe care le are zahărul asupra noastră și conștientizarea acestora, astfel încât să ne creem propriile rețineri când vine vorba de a le consuma
-realizarea unui plan de alimentație, astfel încât să fim mereu hrăniți. De obicei, cele mai tentante momente în care simțim că vrem dulciuri sunt cele în care ne este foame. Dar dacă suntem deja sătui, abilitatea noastră de a ne controla este mai mare.

Îți recomand să faci detoxifierea mai interesantă. Nu privi această perioadă ca pe una urâtă și nelimitată. Distreză-te, ia-o ca pe o provocare. Fă un challenge de 30 de zile și chiar invită-ți unul sau câțiva prieteni să se alăture. Luați-vă la întrecere, iar cel care cedează, trebuie să reia challenge-ul de la ziua 1.

Have fun!

Dacă vrei să începi propriul plan pentru slăbit, care să te ajute să scapi de dependența ta de dulce, la pachet cu câteva kilograme bune, îți pot crea un plan personalizat de nutriție ca să nu îți mai bați singur capul cu el. Scrie-mi AICI și îți recomand pachetul cel mai bun pentru tine.Call Now Button