09 Feb Pudrele proteice – prafuri miraculoase?
Circulă o mulțime de informații despre suplimentele proteice, informații ce sunt mai aproape sau mai departe de adevăr:
“dacă bei shake-uri te faci mare”, “dacă iei prafuri, ți se vor lăsa mușchii după ce te lași”, “vezi că îți distrugi ficatul cu alea”, “uite cum arată ăla! dar bagă prafuri”, etc. – sunt sigur că ați auzit măcar una din ele dacă frecventați sala.
Așadar, hai să lămurim o dată pentru totdeauna ce-s și cu suplimentele acestea proteice.
Să începem cu începutul: Pudrele proteice sunt suplimente care conțin în cea mai mare parte proteine extrase din diferite surse și care au rolul, așa cum sugerează și denumirea, de a suplimenta ceva. Ce anume? O alimentație de bază solidă. Iar aici multă lume devine neglijentă și, din comoditate, preferă să facă din supliment un element de bază.
Ce înseamnă de fapt suplimentarea unei alimentații de bază?
Să dăm un exemplu pentru o mai bună înțelegere:
Andrei își dorește să acumuleze masă musculară. Pentru asta are nevoie de antrenament și o alimentație gândită pentru scopul și organismul lui. Să presupunem că el, printre altele, are nevoie de 130 grame de proteină pe zi pentru a-și atinge scopul. Din cele 3 mese ale acestuia, a reușit să își acopere necesarul de vitamine, minerale, fibre, grăsimi sănătoase, carbohidrați și o valoare de 100 de grame de proteină. Ar mai avea nevoie de 30 de grame de proteină pentru a-și atinge scopul. Vedeți unde ajung cu asta? Un supliment proteic de 30 grame ar fi o variantă foarte bună. Are logică, nu?
Așadar, de ce sunt folosite pudrele proteice?
- Din comoditate. Este mult mai ușor să consumi cantități mai mari de proteină folosind shake-urile proteice. Pentru persoanele mai puțin gurmande, consumarea unor cantități mai mari de alimente ce conțin proteină poate fi dificilă.
- Disponibilitate ridicată. Nu toată lumea are timp pentru a se așeza la masă și a se alimenta corespunzător, astfel încât să își acopere necesarul zilnic de macro și micronutrienți. Având la tine un shake gata făcut sau pudră proteică, o poți prepara și consuma “din mers”.
- Există varianta de pudră proteică “Whey” care se caracterizează prin viteză ridicată de digestie și absorbție, motiv pentru care ar putea fi folosită după antrenament, pentru a repara rapid țesuturile musculare proaspăt solicitate. Desigur, ele pot fi consumate oricând, dar teoretic, nu cu aceeași eficiență.
- Din lipsă de informare, din păcate: “am auzit de la X că dacă iei proteine, crești” 🙂 Dacă tu ai nevoie de 130 de grame pe zi, iar mesele tale au acoperit o valoare de 40 de grame și ai mai consumat încă două shake-uri de 25 de grame, ai luat și “prafuri” și tot degeaba. Mai mult decât atât, pudrele proteice nu conțin micronutrineți, precum în cazul alimentelor sănătoase, motiv pentru care vei dezvolta carențe și eventuale afecțiuni.
Concluzia?
Pudrele proteice nu sunt niște prafuri miraculoase care ne fac să ne umflăm și nu au nimic special în ele. Reprezintă doar un supliment de proteină ce poate fi adăugat unei baze alimentare solide. Se poate ajunge la progres foarte bun și fără ele.
Așadar, înainte de a vă interesa de cel ma bun brand de proteină, interesați-vă de un plan serios de aimentație.