Da, te poți transforma fară înfometare, fără să te forțezi să mănânci alimente care nu îți plac și fără restricții de ore. Prin pachetul personalizat de alimentație și exerciții, făcute în intimitatea casei tale, voi fi alături de tine în drumul către cea mai bună formă a ta!

The basics: ce trebuie să faci ca să slăbești sau să crești în greutate?

  1. Ce trebuie să facem ca să ne atingem scopul?

Procesul eficient de slăbire sau creștere în greutate se produce prin intermediul unei alimentații corespunzătoare combinată cu activitate fizică.

  1. Ce trebuie să știm ca să înțelegem de ce slăbim sau creștem în greutate?

Haideți să ne facem o imagine de ansamblu despre procesele de slăbire și creștere în greutate și să înțelegem cum și de ce au loc acestea, în general:

Organismul consumă zilnic o anumită cantitate de calorii din alimente doar pentru a menține funcțiile principale ale acestuia (respirație, digestie, sinteză de țesuturi, etc.).

Aceast număr de calorii este reprezentat de rata metabolismului bazal (BMR – basal metabolic rate) și diferă de la persoană la persoană în funcție de sex, vârstă, greutate, înălțime, metabolism, etc.

Să presupunem că RMB pentru Ana este de 1200 de kcal. Ce înseamnă asta?

Dacă Ana va consuma alimente ce conțin 1200 kcal și nu va avea niciun fel de activitate fizică, ea se va menține la aceeași greutate.

Dacă va consuma alimente cu o valoare de 1500 de kcal pe zi, va lua în greutate, iar dacă va consuma alimente cu o valoare de 900 kcal, va slăbi.

Pornind de la cele menționate până acum, la valoarea ratei metabolismului bazal vom adăuga calorii (alimente) în funcție de activitatea noastră fizică (antrenamente în sală, job, alergat, etc.) și de scopul pe care îl avem (slăbire/menținere/creștere în greutate).

Exemplu: dacă Ana consumă 1200 de kcal, dar are și o activitate fizică ce necesită un consum de energie echivalent cu 300 kcal, atunci ea va slăbi.

În mare, aceasta este ideea de bază, chiar dacă este una insuficientă, deoarece am luat în calcul numai numărul de calorii.

  1. Ce alte aspecte sunt important de luat în vedere atunci când vrem să începem să slăbim sau să creștem în greutate?

Pe scurt, slăbirea și creșterea în greutate se poate face în două moduri:

  1. ținându-se cont de calorii, cât și de macronutrienți (proteine, carbohidrați și grăsimi) și micronutrienți (vitaminele și mineralele) – modalitate recomandată
  2. ținându-se cont doar de numărul de calorii – modalitate de evitat

Pentru o mai bună înțelegere, voi da câteva exemple:

Să presupunem că în funcție de rata metabolismului bazal și de activitatea fizică din ziua X, Ana are nevoie de 1800 kcal pentru a slăbi.

Ea poate să bea 220 ml ulei (aproximativ 1800 kcal) și va pierde greutate, sau poate avea un regim alimentar crespunzător care să se încadreze în cele 1800 kcal. În primul caz va pierde atât țesut adipos, cât și masă musculară, iar în scurt timp vor apărea probleme de sănătate (dar va slăbi), iar în cel de-al doilea caz poate pierde doar grăsime, menținându-și masa musculară și sănătatea.

La fel și în cazul creșterii în greutate. Putem mânca numai fast food și dulciuri, sau putem avea un regim alimentar echilibrat combinat cu exerciții fizice. În primul caz vom fi predispuși creșterii în țesut adipos, pe când în cel de-al doilea caz, vom fi predispuși creșterii în masă musculară (deci vom crește în greutate în oricare din cazuri).

Așadar, nu doar kilogramele pierdute sau acumulate sunt importante, ci natura acelor kilograme.

Sper că am reușit să vă fac o imagine de ansamblu despre procesul de slăbire, cât și despre cel de creștere în greutate.

Ținând cont de cele menționate, putem să ne dăm seama că se poate slăbi sau crește în greutate doar din alimentație, doar că aspectul fizic este constrâns de activitatea fizică pe care o avem.

Pentru orice fel de nelămuriri sau pentru planuri personalizate în vederea atingerii scopului tău, mă poți contacta pe adresa de email d.vlad.fitness@gmail.com sau pe aceast site, la rubrica Contact.

 

5040011-fitness-wallpaper

 Call Now Button