
02 Jun Trece la URMĂTORUL NIVEL! scoate cât mai mult din seriile de încălzire
Salut!
Astăzi voi încerca să vă dau câteva sfaturi utile cu privire la:
Seriile de încălzire
Cred că majoritatea dintre noi trecem în mare măsură prin același sistem de antrenament, mai exact: ajungem în sală, facem o încălzire generală (sau nu 😅 ), apoi începem primul execițiu cu greutăți mici/medii, după care trecem la seriile mai serioase.
Un lucru pe care îl spun clienților mei este acela de a da importanță mai mare acelor serii cu greutăți mici/medii. Multă vreme am început antrenamentele cu acele serii, având în minte doar ideea că le fac pentru a mă încălzi mai bine.
Dar le făceam așa, de dragul de a le face, pentru că trebuie, cu gândul că nu au nicio eficiență pentru că nu clădesc masă musculară.
Mai târziu am început să le ofer mai multă valoare și să mă folosesc de ele pentru a avea un antrenament mai eficient.
Cum?
Mai ales în rândul începătorilor, dar foarte valabil și în cazul celor mai avansați, primele serii sunt prilejul perfect pentru a te conecta cu propriul corp.
Da, sunt greutăți ușoare care nu te vor provoca atât de tare din punct de vedere al kilogramelor, dar tocmai din acest motiv îți poți direcționa toată atenția către alte elemente precum: forma corectă de execuție, respirație, conexiune minte-mușchi, găsirea unui ritm de execuție.
Un lucru pe care poate l-ați simțit și voi este acela că, de multe ori, atunci când avem greutăți mai mici, simțim mai tare cum “lucrează mușchiul”.
Câteva exemple: ați simțit cum, la antrenamentele pentru gambe, cu cât puneți mai multă greutate, cu atât “arde” mai puțin?
La fel și în cazul exercițiilor pentru biceps, pentru umeri, spate, etc?
Cu cât adaugi mai multă greutate, cu atât vor începe și alți mușchi să lucreze mai tare, trecând de la o mișcare oarecum izolată resimțită sub forma unei arsuri destul de puternice în zona respectivă, la activarea mai multor grupe musculare urmată de o stare de greu general. Nu mai simți cum arde în zona X, ci doar că este greu.
Ei, ideea ar fi să facem aceste serii de încălzire mult mai atent, pentru a ne intra într-un ritm pe care va trebui doar să îl păstrăm atunci când vom folosi greutățile cu adevărat grele. Să nu mai fim nevoiți atunci să ne găsim locul și ritmul.
Mai mult decât atât, vrem ca la seriile de încălzire să ne imaginăm grupa/grupele musculare pe care le vom stimula, să le simțim cu se întind și se contractă, să devenim conștienți de ele, să ne formăm o conexiune minte-mușchi cât mai puternică, să facem acel mușchi să ardă ca apoi să încercăm pe cât posibil să reproducem acea senzație și atenție când luăm greutățile mai mari.
Dacă tot facem acele câteva serii, de ce să nu scoatem ce-i mai bun din ele? corect?
Hai să-i dăm, dar de data asta mai bine!